ROgift.ro(cadouri din Bucovina)

Monografie Comnuna Straja

Comuna Straja este unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde o populatie rurala reunita prin comunitate de interese si traditii. Comuna este alcatuita dintr-un singur sat, Straja, care din punct de vedere administrativ apartine judetului Suceava, ca asezare geografica fiind pozitionat in nordul judetului, in partea de Vest a Depresiunii Radauti, facand parte din Obcinele Bucovinei. 
Comuna Straja este situata geografic in partea de Nord a judetului Suceava, la granita cu Ucraina. 
Asezata in Depresiunea Radautiului, comuna se intinde de-a lungul DJ 209 G, pe o lungime de 9 km si ocupa o suprafata de 4505 ha, inscriindu-se in categoria comunelor mijlocii ale judetului.
 Teritoriul administrativ al comunei se invecineaza la Nord cu Republica Ucraina, La sud cu comuna Putna, la vest cu comuna Brodina si la est cu orasul Vicovu de Sus, fiind strabatut de la Est la Vest de cursul raului Suceava.Legatura rutiera cu celelalte comune este asigurata de DJ 209 G, de asemenea, comuna este travesata de la Est la Vest de calea ferata Radauti-Nisipitu.
 Aceasta comuna face parte din randul asezarilor specifice zonei de munte si este asezata intr-o zona depresionara - valea raului Suceava - care are un triplu rol: cale de comunicatie, sursa de apa si culoar de patrundere in masivele forestiere din zona. Localitatea Straja se intinde de-a lungul a peste 9 km pe malul drept al raului Suceava, raul Suceava care traverseaza comuna de la Est la Vest si o serie de afluenti dintre care amintim: paraul Ciloteiu Mare, paraul Scorbura, paraul Caraula, paraul Straja si paraul Baimac, constituind reteaua hidrografica.
 Straja este o comuna medie ca marime situata in zona de munte unde padurile ocupa mare parte din suprafata totala a comunei, diversitatea formelor de relief existente pe raza acesteia dandu-i frumusete si pitoresc. O serie de dealuri inalte se intalnesc de o parte si de alta a principalului curs de apa (Dealul Prislop, Dealul Batca, Dealul Paduretului, Dealul Staunei, Dealul Stramturi), principalele varfuri fiind Varful Pitu si Varful Mare.