ROgift.ro(cadouri din Bucovina)

Monografie Comuna Bilca

  Legenda locala vorbeste despre o lupta ce ar fi avut loc pe aceste meleaguri si in urma careia locurile s-ar fi inalbit de oase. Insa, cum e de asteptat, nu exista o singura legenda, astfel ca o alta vorbeste despre un
nomad slav care s-ar fi ratacit prin paduricea de mesteceni din zona, intr-o noapte de toamna cu luna plina si ar fi vazut in apa frunzele argintii (albe), adica biela.
   Aceiasi migranti spre sud puteau vedea din stravechime panze si alte albituri intinse la soare (la bgilit - albit).
      Iar de la legenda la atestari documentare nu sunt decat niste ani. Daca a fost Bilca un loc de confruntare a lui Balc (in jur la 1300-1400) cu tatarii, in urma careia s-a inalbit locul de oase, ori de a ramas un grup de cetasi din Bilca maramureseana aici si vor fi numit la fel noua asezare, e greu de spus. Sigur este ca, Bgilca a intrat in jurul anului 1500 in componenta pamanturilor si satelor cu care si-a inzestrat Stefan Voda ctitoria de la Putna.
      Astfel ca desi straveche si relativ mare, asezarea a fost mult timp leganata intre legenda si istorie, caci abia pe la 1807 se poate vorbi de o autonomie si astfel de o prima atestare in condici a localitatii.
Comuna noastra se invecineaza cu Vicovu de Jos si Galanesti la Sud si Sud-Est, cu orasul Vicovu de Sus la Vest si intrucatva cu Fratautii Noi la Est; de toate aceste localitati fiind despartita prin raul Suceava, soseaua judeteana, respectiv paraul Bilca. Spre comunele invecinate se deschide printr-un drum comunal, in parte asfaltat care se leaga mai apoi la soseaua judeteana si cea comunala. In acest drum se opresc ulitele satului, destule la numar care serpuiesc neregulat.
Populatia acestei comune numara 3.631 la ultimul recensamant efectuat, din care 1.769 de sex masculin si 1.862 de sex feminin.
La capitolul mandrie putem adauga pe langa multe altele, faptul ca detinem cel mai rapid si eficient echipaj de pompieri din zona localitatilor invecinate cu noi, serviciul PSI fiind mereu primul care da o mana de ajutor celor aflati in pericol. Vitejia si daruirea pompierilor nostri salvand pana acum multe vieti.